Формування інвестиційної стратегії в контексті змін в організації - Стахурська, Світлана Антонівна (My University, 2022)
У статті розглядаються теоретико-методичні та практичні підходи до формування інвестиційної стратегії в контексті змін в організації. Розвиток підприємства пов'язаний з інвестиційною та інноваційною складовою, які матимуть певну специфіку залежно від основних стратегічних намірів підприємця на тій чи іншій стадії життєвого циклу. Це призводить до необхідності визначення певних підходів до розроблення інвестиційної стратегії. Концептуальне бачення інвестиційного стратегування в організації вимагає розгляду цього питання в контексті змін в діяльності та визначення специфіки інвестиційної стратегії на окремих етапах життєвого циклу підприємства. Практичне формування і використання інвестиційної стратегії має поетапно диференціюватись і поєднуватись в єдиному стратегічному механізмі загальної стратегії та інноваційних змін. В процесі розвитку та змін підприємство намагається забезпечити достатній рівень конкурентоспроможності, що визначається загальною стратегією розвитку, яка деталізується сукупністю функціональних стратегій, таких як продуктова, інноваційна, інвестиційна та інші. Один з підходів до інвестиційного стратегування полягає в тому, що інвестиційну стратегію потрібно визначати в загальному комплексі стратегічної діяльності підприємства, розглядаючи інвестиційну стратегію і як ресурсну, і як функціональну. Потрібно враховувати специфіку розроблення інвестиційної стратегії залежно від етапу життєвого циклу підприємства та його цілепокладання. Інвестиційна стратегія має бути конкурентною та портфельною, захисною і наступальною, а також дотичною до інноваційної складової, яку визначатимуть інноваційні досягнення в галузі техніки та технологій, сучасні світові мегатренди змін. Для специфіки інвестиційної стратегії залежно від етапу життєвого циклу характерні різні прояви концентрації та диверсифікації. Інвестиційна стратегія передбачає також зміну частки фінансових інструментів виробничого підприємства залежно етапу життєвого циклу та інших чинників. Цільова установка інвестиційної стратегії на різних етапах життєвого циклу полягає в створенні та удосконаленні активів підприємства. The article examines theoretical-methodical and practical approaches to the formation of an investment strategy in the context of changes in the organization. The development of the enterprise is related to the investment and innovation component, which will have a certain specificity depending on the main strategic intentions of the entrepreneur at one or another stage of the life cycle. This leads to the need to define certain approaches to the development of an investment strategy. The conceptual vision of investment strategizing in the organization requires considering this issue in the context of changes in activity and determining the specifics of the investment strategy at individual stages of the enterprise's life cycle. The practical formation and use of the investment strategy should be gradually differentiated and combined in a single strategic mechanism of the general strategy and innovative changes. In the process of development and changes, the enterprise tries to ensure a sufficient level of competitiveness, which is determined by the general development strategy, which is detailed by a set of functional strategies, such as product, innovation, investment and others. One of the approaches to investment strategizing is that the investment strategy needs to be determined in the general complex of strategic activities of the enterprise, considering the investment strategy both as a resource and as a functional one. It is necessary to take into account the specifics of developing an investment strategy depending on the stage of the enterprise's life cycle and its goals. The investment strategy should be competitive and portfolio, defensive and offensive, as well as tangential to the innovative component, which will be determined by innovative achievements in the field of engineering and technology, modern global megatrends of change. Depending on the stage of the life cycle, different manifestations of concentration and diversification are characteristic of the specifics of the investment strategy. The investment strategy also involves a change in the share of financial instruments of the production enterprise depending on the stage of the life cycle and other factors. The goal setting of the investment strategy at various stages of the life cycle is to create and improve the company's assets.
Keywords: інвестиційна стратегія; розвиток підприємства; життєвий цикл підприємства; investment strategy; кафедра економіки праці та менеджменту