Синтез поверхнево-активних речовин у процесі вирощування Rhodococcus erythropolis ЕК-1 на гідрофобному та гідрофільному субстратах - Ігнатенко, Сергій Вікторович; Антонюк, Світлана Ігорівна; Пирог, Тетяна Павлівна (My University, 2006)
Встановлено, що показники синтезу поверхнево-активних речовин (ПАР) при культивуванні Rhodococcus erythropolis EK-1 на гексадекані були вищими у 1,5—2 рази, ніж на етанолі, і залежали від режиму масообміну та рівня аерації. системи. У процесі вирощування бактерій на обох субстратах у складі синтезованих ПАР змінювалося співвідношення компонентів із емульгувальними та поверхнево-активними властивостями. It was found that the Indexes of surface-active substances (SAS) synthesis during the Rhodococcus erythropolis EK-1 cultivation using hexadecane were higher in 1,5—2 times then ethanol and depended of mass exchange condition and aeration level in the system. During bacteria growing on the both substrates in composition of synthesized SAS changed ratio of components with emulsifying and surface-active properties
Keywords: поверхнево-активні речовини; динаміка синтезу; surfactants; dynamics of synthesis; кафедра біотехнології і мікробіології