Дослідження фізико-хімічних характеристик різних видів кефіру - Подобій, Олена Валеріївна; Воловик, Людмила Сергіївна; Мірошников, Олег Миколайович; Уманська, А. О.; Долотенко, Є. Ю. (My University, 2010)
Досліджено вплив жирності різних видів кефірів на величину поверхностное натяжение и работу міжмолекулярних сил щеплення (роботу когезії). На основі експериментальних даних встановлено, що при збільшенні частки молочного жиру в кефірах різних торгових марок поверхневий натяг та робота когезії зменшуються.

It was investigated the influence of fatness of different kefir types on the surface tension value and work of intermolecular attractive forces (cohesion work). It was found that the increase in proportion of lactic fat in kefir solutions leads to surface tension and cohesion work reduce.
Keywords: кефір; поверхневий натяг; робота когезії; міжмолекулярні взаємодії; kefir; tension value; lactic fat; cohesion work; кафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів