Котинський, Андрій ВалерійовичСалюк, Анатолій ІвановичЧернухіна, Л. О.2012-12-042012-12-042004Котинський, А. Йодовмісні екстракти спіруліни / А. Котинський, А. Салюк, Л. Чернухіна // Харчова і переробна промисловість. – 2004. – № 7. – С. 19–21.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/4009Йодовмісні екстракти спіруліни, як засвідчують дослідження науковців можна застосовувати в різних галузях харчової промисловості. Встановлено, що синьо-зелена мікроводорость спіруліна містить багатий комплекс необхідних людському організмі компонентів. Пропонується технологія одержання біомаси спіруліни з вмістом йоду до 5.0-5.6 мг в одному грамі. Одержана сировина – концентроване джерело органічно зв’язаного йоду. У процесі досліджень встановлено, що обробка біомаси спіруліни етиловим спиртом призводить до коагуляції білкових молекул. Iodine-containing extracts of spirulina, as the studies scholars can be used in different sectors of the food industry. Found that blue-green algae Spirulina contains a rich set of necessary components of the human body. The technology of biomass of Spirulina containing 5.0-5.6 mg of iodine per gram. The resulting raw material - a concentrated source of organically bound iodine. During the study found that treatment of Spirulina biomass ethanol leads to coagulation of protein molecules.otherспірулінигліцеридиекстрактибіомасабіологічно активні речовиниліпідиSpirulina platensisжирні кислотиЙодовмісні екстракти спіруліниArticle