Морару, Василь НесторовичСнігур, Олександр ВолодимировичКопиленко, Анатолій ВасильовичТимонін, Олександр МиколайовичСидоренко, Світлана Валентинівна2021-03-242021-03-242014До питання теплообміну при кипінні нанорідин з алюмосилікатів / В. Н. Морару, О. В. Снігур, А. В. Копиленко, О. М. Тимонін, С. В. Сидоренко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. – 2014. – Т. 20, № 6. – С. 148–153.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/33067У статті досліджено ефективність нових теплоносіїв, якими є композиційні суміші рідин з невеликими добавками наночастин, які отримали назву нанорідин. Нанорідини здатні суттєво (в 2—3 рази) підвищити робочі питомі теплові потоки порівняно з критичним тепловим потоком для води, що є актуальною проблемою сучасної промисловості й енергетики. У пропонованому дослідженні вивчалися нанорідини, створені на основі природних алюмосилікатів з українських родовищ. Present work is devoted to the effectiveness of a new coolant. This coolant is a composition mixture of liquids with small additions of nanoparticles. These fluids are commonly called nanofluids. They are able to significantly (2—3 times) increase operating of specific heat flow compared with the critical heat flux of basic fluid, which is an actual problem of modern industry and energy engineering. In this work nanofluids based on natural aluminosilicates from Ukrainian deposits were investigated.otherboilingspecific heat fluxboiling crisisheat exchange coefficientnanofluidкриза кипіннякоефіцієнт тепловіддачікипіннянанорідинапитомий тепловий потіккафедра процесів і апаратів харчових виробництвДо питання теплообміну при кипінні нанорідин з алюмосилікатівArticle