До питання теплообміну при кипінні нанорідин з алюмосилікатів - Морару, Василь Несторович; Снігур, Олександр Володимирович; Копиленко, Анатолій Васильович; Тимонін, Олександр Миколайович; Сидоренко, Світлана Валентинівна (My University, 2014)
У статті досліджено ефективність нових теплоносіїв, якими є композиційні суміші рідин з невеликими добавками наночастин, які отримали назву нанорідин. Нанорідини здатні суттєво (в 2—3 рази) підвищити робочі питомі теплові потоки порівняно з критичним тепловим потоком для води, що є актуальною проблемою сучасної промисловості й енергетики. У пропонованому дослідженні вивчалися нанорідини, створені на основі природних алюмосилікатів з українських родовищ. Present work is devoted to the effectiveness of a new coolant. This coolant is a composition mixture of liquids with small additions of nanoparticles. These fluids are commonly called nanofluids. They are able to significantly (2—3 times) increase operating of specific heat flow compared with the critical heat flux of basic fluid, which is an actual problem of modern industry and energy engineering. In this work nanofluids based on natural aluminosilicates from Ukrainian deposits were investigated.
Keywords: boiling; specific heat flux; boiling crisis; heat exchange coefficient; nanofluid; криза кипіння; коефіцієнт тепловіддачі; кипіння; нанорідина; питомий тепловий потік; кафедра процесів і апаратів харчових виробництв