Інтелектуальна автоматизована система керування енергозабезпеченням об’єкта з використанням відновлювальних джерел енергії - Балюта, Сергій Миколайович; Копилова, Людмила Олександрівна; Куєвда, Юлія Валеріївна; Йовбак, Василь Дмитрович; Зінькевич, Петро Олексійович (My University, 2020)
Забезпечення надійного і ефективного енергопостачання промислових і комунальних об’єктів з відновлювальними джерелами енергії може досягатися шляхом розробки інтелектуальної автоматизованої системи керування [1]. Система енергозабезпечення об’єктів з використанням відновлювальних джерел енергії як об’єкт керування має багаторівневу ієрархічну структуру: нижній рівень утворюють споживачі теплової та електричної енергії, а верхній рівень – трансформатори понижуючої підстанції, фото-електричні станції, котельні та мікро ТЕЦ. Керування енергозабезпеченням проводиться з метою забезпечення економічного та надійного електропостачання та теплопостачання шляхом визначення раціональних обсягів енергії, що генеруються відповідно централізованими та відновлювальними джерелами енергії, накопичувачами енергії з використанням методів прогнозування обсягів генерації енергії відновлювальними джерелами енергії і електро- та теплоспоживання, вибору раціональної конфігурації схем теплової та електричної мережі, забезпечення виконання вимог енергосистеми щодо обсягів енергоспоживання, мінімізації енергоспоживання та втрат електричної енергії при передаванні, розподілі і споживанні шляхом компенсації реактивної потужності та підтримання енергоефективних рівнів напруги в електричній мережі; підтримання нормативних показників якості електричної енергії. Для реалізації функцій керування в складі інтелектуальної системи передбачені такі функціональні блоки: визначення та перевірки на достовірність вимірювальної інформації щодо стану системи енергозабезпечення; прогнозування електро- та теплоспоживання, генерації електричної енергії фотоелектричними перетворювачами на основі метереологічних даних; оптимізації обсягів енергії генерованої відновлювальними джерелами енергії з урахуванням обмежень накопичувачів електричної енергії; формування управлінських рішень по керуванню енергозабезпеченням;; визначення енергоефективних рівнів компенсації реактивної потужності і напруги в системі електропостачання і забезпечення нормативних показників якості електричної енергії.
Keywords: енергоспоживання; відновлювальні джерела енергії; автоматизована система керування; енергозабезпечення об’єкта; кафедра електропостачання і енергоменеджменту; renewable energy sources; automated control system