Мельник, Оксана ПетрівнаКузьмін, Олег ВолодимировичКійко, Вікторія Вікторівна2022-09-202022-09-202022Мельник, О. П. Харчова токсикологія. Розділ 1. Харчова токсикологія як наука і галузь практичної діяльності : навч. посібник / О. П. Мельник, О. В. Кузьмін, В. В. Кійко. – Херсон : Олді+, 2022. – 180 с. – С. 10–19978-966-289-641-1https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/37998У навчальному посібнику наведена коротка історія токсикології як науки, представлена її сучасна структура, розглянуто шляхи надходження токсичних речовин в організм людини, їх біотрансформацію та особливості впливу на окремі органи та системи людини. Висвітлено забруднення харчових продуктів та сільськогосподарської сировини токсичними речовинами. Розглянуто основні проблеми виникнення мутагенних, тератогенних та канцерогенних змін в організмі, механізми розвитку алергічних реакцій. Наведено ключові рекомендації щодо здорового харчування та правила харчової безпечності. The textbook provides a brief history of toxicology as a science, presents its modern structure, examines the ways in which toxic substances enter the human body, their biotransformation, and the specifics of their impact on individual human organs and systems. Contamination of food products and agricultural raw materials with toxic substances is highlighted. The main problems of the occurrence of mutagenic, teratogenic and carcinogenic changes in the body, the mechanisms of the development of allergic reactions are considered. Key recommendations for healthy eating and food safety rules are provided.otherкафедра експертизи харчових продуктівкафедра технології ресторанної і аюрведичної продукціїхарчова токсикологіяхарчова безпечністьтоксичні речовиниfood toxicologyfood safetytoxic substancesХарчова токсикологія. Розділ 1. Харчова токсикологія як наука і галузь практичної діяльностіBook chapter