До розрахунку вакуум-апаратів періодичної дії. Гідравлічна характеристика циркуляційного контуру - Кулінченко, Віталій Романович; Мотуз, Ігор Костянтинович (My University, 2008)
На підставі теоретичних і експериментальних досліджень отримані розрахункові рівняння для визначення коефіцієнтів опору тертя по довжині труби і на місцевих опорах під час руху утфеля і газо-утфельного потоків.

On the basis of theoretical and experimental researches calculation equalizations are got for determination of coefficients of resistance a friction on length of pipe and on local resistances at motion of massecuite and gas-massecuite streams.
Keywords: в'язкість утфелю; massecuite viscosity; вакуум-апарат; vakuum apparatus; кафедра процесів і апаратів харчових виробництв