Кінетична теорія моделювання якості й прогнозування терміну придатності харчових продуктів - Коваль, Ольга Андріївна; Гуць, Віктор Степанович (My University, 2008)
Запропоновано нову теорію моделювання якості харчових продуктів під час зберігання. В основу моделі покладено диференціальні рівняння другого порядку, які описують кінетику накопичення речовин (у тому числі шкідливих), і зміну структурно-механічних властивостей. Модель враховує початковий стан продукту, швидкість протікання процесів і вплив різних чинників при зберіганні. Показано шляхи спрощення моделі та можливості її практичного застосування.

A new theory of the food products quality modeling during storage has been offered. The model has been developed on the bases of differential equations of the second order, which describe kinetic accumulated substances (including harmful ones) and structural and mechanical change. The model takes into account initial condition of the product, speed of processes and influence of different factors during storage. There have been presented the ways of the model’s simplifying and the possibilities of its practical use.
Keywords: модель якості; quality model; теорія моделювання якості; кінетика процесу зберігання; прогнозування якісних показників; theory of quality model; storage kinetics; prediction of quality indicators; кафедра екології та екоменеджменту; кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції