Факторний аналіз ефективності регіональних процесів розвитку виробництва - Ткаченко, Ольга Миколаївна; Жебка, Валентин Володимирович; Жебка, Володимир Валентинович (My University, 2020)
У статті досліджено агропромисловий комплекс (АПК) та визначено його основні задачі та стратегічні цілі. Встановлено необхідність розробки методики стратегічної сегментації агропромислового виробниц- тва регіону, результатом якої є розподіл усієї господарської діяльності на стратегічно важливі однорідні за певними ознаками напрямки. Визначено роль оптимізації потреби і розподілу інвестицій за різними формами власності. Проаналізовано різноманітні методики оцінювання інвестиційної привабливості підприємств, в ос- нові яких лежить інтегральна оцінка використання інвестицій підприємствами різних форм власності. Під час дослідження встановлено, що більша частина інвестицій використовується на підтримку досягнутих обсягів виробництва. Для оцінки економічної ефективності розроблено алгоритми інвестиційної привабливості підпри- ємств на основі методів кластерного аналізу, тобто методів багатовимірної класифікації. Оцінка ефективності власної діяльності, управлінських рішень, витрат аграрних ресурсів тощо свід- чить, що зміни у необхідних вимогах до підприємства призвели до повного припинення окремих видів господарської діяльності.
Keywords: ефективність; факторний аналіз; виробництво; інвестиційна діяльність; управлінські рішення; efficiency; management decisions; factor analysis; production; investment activity; кафедра економіки і права