Старовойтова, Світлана ОлександрівнаСкроцька, Оксана ІгорівнаПенчук, Юрій МиколайовичДорошко, Юлія Миколаївна2014-11-072014-11-072014Технологічні аспекти одержання пробіотиків / С. О. Старовойтова, О. І. Скроцька, Ю. М. Пенчук, Ю. М. Дорошко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. – 2014. – Т. 20, № 4. – С. 69–77.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/18093У статті розглянуто сучасні аспекти одержання пробіотичних препаратів. Підкреслено, що підвищення ефективності вітчизняного виробництва пробіотиків є актуальним завданням, для вирішення якого необхідна розробка елементів технологічної уніфікації. Основні стадії отримання пробіотичних препаратів, що пов’язані з накопиченням мікробної біомаси та її стабілізацією, є об’єктами інтенсивних досліджень. Розробка й практичне застосування однотипових поживних середовищ для культивування виробничих штамів бактерій і захисних середовищ для ліофілізації препаратів відображають сучасний рівень уніфікації технології пробіотиків. Modern aspects of preparing pro-biotic agents are considered in this study. Increasing the efficiency of a domestic production of probiotics is an actual task which requires developing the technological unification. The main stages of preparing the pro-biotic preparations involving the accumulation of microbic biomass and its stabilization are the objects of constant study. Development and practical application of the same nutrient mediums for cultivation of production strains of bacteria and protective environments for a liofilization of preparations reflect modern level of unification of technology of preparing probioticsuk-UKпробіотикчисті культуриадгезіяантагоністична здатністьprobioticpure culturesadhesionantagonistic activityкафедра біотехнології і мікробіологіїТехнологічні аспекти одержання пробіотиківArticle