Технологія кондитерських виробів з використанням порошків тропічних рослин - Антоненко, Артем Васильович; Бровенко, Тетяна Вікторівна; Василенко, Олена Вікторівна; Стукальська (Іванова), Наталія Миколаївна; Криворучко, Мирослав Юрійович; Толок, Галина Арсенівна (My University, 2022)
У статті наведено технологію виробництва, рецептурний склад печива «Гармонія» з банановим порошком. Обґрунтовано доцільність використання у розробленій технології біологічно-активної сировини. Отримано комплекс даних, що характеризує якість розро- бленої страви, доведено її високу харчову цінність. На підставі досліджень органолеп- тичних показників розроблених зразків визначено раціональну концентрацію дієтичних добавок у рецептурі печива, що дає розробленій харчовій продукції покращення смакових властивостей та консистенції порівняно з контролем за рахунок використання біоло- гічно-активної сировини. Розроблена технологію печива «Гармонія» з банановим поро- шком має підвищений вміст білків, харчових волокон, вітамінів та мінеральних речовин у порівнянні з традиційною технологією. Експериментально підтверджено оптимальне співвідношення компонентів у рецептурі розробленого борошняно кондитерського виробу. За органолептичними показниками отримане печиво відповідає за якістю встановленими нормам. Запропонований спосіб виробництва печива «Гармонія» з банановим порошком дозволяє отримати вироби вищої харчової цінності у порівнянні з традиційної техноло- гії. Якість готової кулінарної продукції характеризують органолептичні, фізико-хімічні, біохімічні та мікробіологічні показники, а для однозначної оцінки якості використовували комплексний показник якості, який становить для лабораторного і дослідного зразків 0,4 і 5 одиниць відповідно. Соціальний ефект впровадження розробленого печива «Гармонія» з банановим порошком полягає у розширенні асортименту страв для харчування дорос- лих та дітей з підвищеним вмістом есенційних нутрієнтів, покращеними споживчими властивостями продукції, що сприятиме збереженню здоров’я населення, захисту орга- нізму від негативного впливу навколишнього середовища. Розроблена кулінарна продукція може бути рекомендована для харчування у повсякденних раціонах людей, що працюють на виробництвах важкої промисловості, проживають на екологічно забруднених терито- ріях та всіх верств населення. The article describes the production technology, recipe composition of "Harmony" cookies with banana powder. The feasibility of using the developed technology is substantiated biologically active raw materials. A set of data was obtained that characterizes the quality of development baked dish, its high nutritional value has been proven. Based on studies of organolep- tical indicators of the developed samples, the rational concentration of dietary ones was determined additives in the cookie recipe, which gives the developed food products improved taste properties and consistency compared to the control due to the use of biological active raw materials. The technology of cookies "Harmony" with banana flour was developed shkom has an increased content of proteins, dietary fibers, vitamins and minerals compared to traditional technology. Experimentally confirmed optimal the ratio of components in the recipe of the developed flour confectionery product. According to the organoleptic indicators, the resulting cookies correspond to the established quality norms The proposed method of production of cookies "Harmony" with banana powder allows to obtain products of higher nutritional value compared to traditional technological giyas The quality of finished culinary products is characterized by organoleptic, physical and chemical, biochemical and microbiological indicators, and used for unambiguous assessment of quality complex quality indicator, which is 0.4 and for laboratory and experimental samples 5 units respectively. The social effect of the introduction of the developed cookies "Harmony" with banana powder is to expand the range of dishes for adult nutrition children and children with increased content of essential nutrients, improved by consumers properties of products, which will contribute to the preservation of public health, protection of nism from the negative impact of the environment. Developed culinary products can be recommended for food in the daily diets of working people in heavy industry, live in ecologically polluted areas riah and all strata of the population.
Keywords: кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції; харчова цінність; печиво; харчова технологія; банановий порошок; вітаміни; мінеральні речовини; nutritional value; cookies; food technology; banana powder; vitamins; minerals