Технологічні основи переробки технічних олій на мастильно-холодильні засоби для обробки металів - Кириченко, В. В.; Полумбрик, Олег Максимович; Кириченко, Віктор Іванович (My University, 2008)
У статті розглянуті теоретичні та прикладні аспекти переробки технічних олій в мастильно-холодильні засоби (МХЗ) для процесів обробки металів. Викладено сутність інноваційного підходу до розробки методів та технологій одержання якісних та екологічно безпечних МХЗ у контексті запропонованого проекту комплексної переробки олій. Запропоновано таку системну побудову проекту, коли первинні методи та процеси модифікації олій забезпечують проміжними продуктами виробництво не лише будь-яких типів МХЗ, а й біопалива та нових мастильних композицій. Встановлено закономірності впливу будови та властивостей МХЗ на трибохімічну активність головних їх компонентів, а також й на триботехнічні показники процесів обробки металів у нових технологічних середовищах.

The article examines theoretical and applied aspects of technical oils processing into lubricating refrigeration means are considered. The essence of innovative approach to development of methods and technologies of qualitative and ecologically safe lubricating refrigeration means production for oils complex processing is described. The project of oils complex processing developeraent system is proposed. The primary methods and processes of oils modification provide for any types of lubricating refrigeration means, bio-fuel and new lubrication compositions manufacture by intermediate products. The regularities of lubricating refrigeration means structure and characteristics influence on the main components tribochemical activity and metals processing in new technological mediums characteristics are determined.
Keywords: хемісорбція; межова плівка; рослинні олії; мастильно-холодильні засоби; метаноліз; гліколіз; трибохімія; chemisorption; boundarv film; vegetable oils; lubricating refrigeration means; methanolysis; glycolysis; tribochemistry; кафедра харчової хімії