Програми керуванням попитом (DSM) на електричну енергію - Зінькевич, Петро Олексійович; Балюта, Сергій Миколайович (My University, 2020)
Вступ. Зростання інтересу до питань підвищення енергетичної ефективності та енергозбереження в світовому співтоваристві є актуальним в наш час. Одним із сучасних і інноваційних напрямків підвищення енергетичної ефективності, є механізм керування попитом на електричну енергію Demand-Side Management (DSM). Матеріали і методи. Метою даного дослідження є аналіз програм керування попитом на електричну енергію в системах електропостачання (СЕП) Результати. Програми DSM були розроблені у 1970-х роках в США.Причиною прийняття такої програми стала енергетична криза, яка супроводжувалася наступними наслідками: подорожчання і дефіцит енергетичних ресурсів, в результаті чого зросла вартість електричної енергії, а також необхідність зменшення впливу підприємств енергетичної галузі на навколишнє середовище.Тому впровадження цих програм в Україні є актуальними. Це дасть змогу підвищити надійність СЕП та збільшити енергетичну ефективність.

Introduction. The growing interest in improving energy efficiency and energy saving in the world community is relevant nowadays. Demand-Side Management (DSM) is one of the modern and innovative ways of improving energy efficiency. Materials and methods. The purpose of this study is the analysis of programs for managing the demand for electric energy in power supply systems (SEP). The results. DSM programs were developed in the 1970s in the USA. The reason for adopting such a program was the energy crisis, which was accompanied by the following consequences: rising prices and shortages of energy resources, as a result of which the cost of electric energy increased, as well as the need to reduce the impact of energy industry enterprises on the environment Therefore, the implementation of these programs in Ukraine is relevant. This will make it possible to increase the reliability of the SEP and increase energy efficiency.
Keywords: DSM; програми керуванням попитом; електрична енергія; енергетична ефективність; demand management programs; electric energy; energy efficiency; кафедра електропостачання і енергоменеджменту