Синтез хлоридних комплексів кадмію і бісмуту з нітрогенвмісними органічними катіонами - Іщенко, Віра Миколаївна; Перепелиця, Олександр Петрович; Осейко, Микола Іванович (My University, 2012)
Розроблено спосіб синтезу хлоридних комплексів Кадмію і Бісмуту з нітрогенвмісними органічними катіонами. Синтез проводили ізотермічним випарюванням водних розчинів, які містили органічну сіль RCI та кадмій хлорид у мольному співвідношенні 1:2, а у випадку Бісмуту співвідношення солей було 1:1. Одержані монокристали комплексів R2+[CdCl4] iR+[BiCl4], де R+ - CH3NH3, C2H5NH3, C3H7NH3, C4H9NH3, CN3H6 – гуанідіній, СОN3H6-семикарбазидій, С4ON3H10 – семикарбазоній. Встановлено хімічний склад та досліджені термічні властивості одержаних сполук. Виявилось, що сполуки є термічно нестійкими: в інтервалі температур100-300°С відбувається розклад органічного катіону. За температури вище 350°Спочинаєтьсятермогідроліз сполук Бісмуту; у сполук Кадмію початок термогідролізу за температури вище 400°С.

A method of synthesis of chloride complexes of Cadmium and Bismuth with nitrogen-contained organic cations was developed. Synthesis was carried out by isothermal evaporation of aqueous solutions that contained organic salt RCl and cadmium chloride in the molar ratio of 1:2. In case of bismuth ratio of salts was 1:1. The single crystal complexes R2+[CdCl4] and R+[BiCl4], where R+ - CH3NH3, C2H5NH3, C3H7NH3, C4H9NH3, CN3H6 – guanidinum, СОN3H6-semicarbazidum, С4ON3H10 – semicarbazomium, were obtained by the method of isotermal evaporation. The chemical composition and thermal properties of resulting compounds were determined. It was found that the compounds are thermally unstable: in the temperature range 100-300 °С decomposition of organic cations is observed. For the temperature above 350 °С thermic hydrolysis of Bismuth compounds was observed. Thermic hydrolysis of Cadmium compounds begines above 400 °С.
Keywords: хлоридні комплекси; монокристали; термічні властивості; chloride complexes; single crystals; thermal properties; кафедра харчової хімії; кафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів