Спосіб миття овечої вовни. Патент України на винахід UA 114837 C2. - Осейко, Микола Іванович; Левчук, Ірина Володимирівна; Кіщенко, Володимир Анатолійович; Романовська, Тетяна Іванівна (My University, 2017)
Винахід належить до первинної обробки вовни для текстильної галузі легкої промисловості. Спосіб миття овечої вовни, що включає попереднє розпушування і тіпання, замочування, віджимання та подальше постадійне миття, віджимання після кожної стадії миття, полоскання, віджимання і сушіння. Згідно із заявленим способом миття проводять у три стадії, на першій стадії водою за температури 37-44 °C, на другій стадії водою за температури 51-60 °C, на третій стадії мийним розчином за температури 30-50 °C, кожну стадію миття проводять за співвідношення вовна:вода (мийний розчин) 1:10-1:20 протягом 15-40 хв. Технічним результатом є отримання чистої вовни, яка під час миття зазнає лужної дії мийного розчину лише на третій стадії миття, отримання стічної води з меншим вмістом мийних реагентів. The invention relates to the primary processing of wool for the textile industry of light industry. A method of washing wool, including pre-loosening and dripping, soaking, spinning and subsequent flush washing, spinning after each stage of washing, rinsing, squeezing and drying. According to the stated method, washing is carried out in three stages, on the first stages by water at a temperature of 37-44 ° C, in the second stage by water at a temperature of 51-60 ° C, on the third Stages with a washing solution at a temperature of 30-50 ° C, each stage of washing is carried out for ratio of wool: water (washing solution) 1: 10-1: 20 for 15-40 minutes. The technical result is getting pure wool, which during washing, undergoes alkaline action of the washing solution only at the third stage of washing, receiving waste water with a lower content of detergent reagents.
Keywords: вовна; миття; первинна обробка; wool; primary processing; washing; кафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів