Використання штучних живильних середовищ для отримання високомінералізованих харчових матеріалів - Сімахіна, Галина Олександрівна; Штанько, Олег Анатолійович; Солодко, Лілія Миколаївна (My University, 2006)
На основі літературних та власних експериментальних даних виявили перспективність використання для пророщування насіння координаційних сполук макро- та мікроелементів з природними метаболітами – вітамінами, амінокислотами, пептидами. З’ясовано, що найбільш міцні комплекси з досліджуваними металами утворюють амінокислоти, особливо за наявності в них реакційноздатних груп з негативним зарядом у бічних ланцюгах, тобто гістидин, цистин, цистеїн. Based on literature and own experimental data showed promising use for seed germination coordination compounds of macro-and micronutrients to natural metabolites - vitamins, amino acids, peptides. It was found that the most stable complexes with the studied metals form amino acids, especially if they have reactive groups with a negative charge in the side chain, ie, histidine, cystine, cysteine.
Keywords: мікроелементи; живильне середовище; мікроелементози; обмін енергії; microcells; culture medium; microelementosis; exchange energy; кафедра технології оздоровчих продуктів