Сучасна методологія розроблення технологій харчових продуктів функціонального призначення - Стеценко, Наталія Олександрівна; Гойко, Ірина Юріївна; Башта (Шеремет), Алла Олексіївна (My University, 2024)
В роботі розглядається комплексний методологічний підхід до створення функціональних харчових продуктів, який дозволяє аргументовано та обґрунтовано вибирати основний об'єкт, а також функціональні інгредієнти або природні види сировини, що містять комплекс функціональних інгредієнтів. Показано, що наукові принципи збагачення харчових середовищ нутрієнтами мають розглядатися у комплексі з технологічними аспектами та проблемами, які потребують врахування та вирішення на всіх етапах проєктування, розроблення та виробництва збагачених харчових продуктів.

The paper considers a comprehensive methodological approach to the creation of functional food products, which allows for a reasoned and well-founded choice of the main object, as well as functional ingredients or natural types of raw materials containing a complex of functional ingredients. It is shown that the scientific principles of enriching food environments with nutrients should be considered in conjunction with technological aspects and problems that need to be taken into account and solved at all stages of the design, development and production of enriched food products.
Keywords: функціональний харчовий продукт; функціональне харчування; функціональний інгредієнт; методологія; збагачення; рецептура; functional food product; functional food; functional ingredient; methodology; technology; enrichment; recipe; кафедра технології оздоровчих продуктів