Дослідження можливості підвищення показників якості електричної енергії в системах електрозабезпечення з нелінійним навантаження - Балюта, Сергій Миколайович; Копилова, Людмила Олександрівна; Сінюков, Дмитро Юрійович; Жуков, Максим Юрійович; Кондрашевський, Максим Сергійович; Зінькевич, Петро Олексійович (My University, 2025)
У статті визначено можливості збільшення передавальної спроможності електричної мережі та зменшення втрат електричної енергії шляхом зниження рівня ВГС струму й напруги за допомогою керування гібридними фільтрами. Шляхом імітаційного моделювання проведені розрахункові дослідження різних конфігурації гібридних фільтро-компенсуючих пристроїв, що підтвердили ефек-тивність запропонованих структур. Запропоновано алгоритми керування гібрид-ними фільтро-компенсуючими пристроями, що забезпечують підтримання нор-мативних значень ВГС струму і напруги при різних режимах нелінійних навантажень. The article identifies the possibilities of increasing the transmission capacity of the electric network and reducing electrical energy losses by reducing the level of current and voltage VGC by controlling hybrid filters. By means of simulation modeling, computational studies of various configurations of hybrid filter-compensating devices were carried out, which confirmed the effectiveness of the proposed structures. Algorithms for controlling hybrid filter-compensating devices are proposed, which ensure the maintenance of the normative values ​​of current and voltage VGC under various modes of nonlinear loads.
Keywords: система електрозабезпечення; показники якості електричної енергії; вищі гармоніки; фільтро-компенсуючі пристрої; кафедра електропостачання і енергоменеджменту; кафедра електропостачання і енергоменеджменту; filter-compensating devices; higher harmonics; power supply system