Промислові роботи в лініях пакування (перспективи використання) - Якимчук, Микола Володимирович; Гавва, Олександр Миколайович; Беспалько, Анатолій Петрович; Якимчук, Владислав Миколайович (My University, 2019)
У статті розглядаються перспективи використання промислових роботів в виробничих процесах упаковки, починаючи від подачі об'єкта упаковки і закінчуючи виконанням заключних операцій, пов'язаних з навантажувально-розвантажувальними та транспортно-складськими операціями щодо упакованої продукції. Проаналізовано перспективи використання роботизованих технологічних ліній упаковки і конструкції промислових роботів, певні типові технологічні операції, які вони виконують: упаковка дрібноштучних виробів в споживчу тару, формування групової упаковки і транспортного пакета; виконання операцій НРТС робіт. Розглянуто і проаналізовані структури маніпуляторів по виду руху захоплюючих пристроїв для операцій упаковки і структурні схеми їх перегляду. Розглянуто особливості використання портально-автоматичних маніпуляторів і триподов в технологічних схемах упаковки. Виявлено нагальну потребу в проектуванні нових зразків роботизованих ліній упаковки з розробкою нових моделей спеціалізованих роботів на основі модульного принципу проектування. The article examines the prospects of using industrial robots in the production processes of packaging, from the submission of the packaging object to the completion of the final operations related to loading and unloading and transport and warehousing operations in relation to the packed products. The prospects of the use of robotic technological lines of packaging and construction of industrial robots are analyzed, the typical technological operations performed by them are as follows: packaging of small-scale articles into consumer containers, forming of group packaging and transport package; performance of operations of loading and unloading and transport and warehousing works. The structures of manipulators according to the type of the trapping device movement for the packing operations and the structural schemes of their layout are considered and analyzed. Features of the use of portal-automatic manipulators and tripods in technological packaging schemes are considered. The urgent need for designing new models of robotic packaging lines with the development of new models of specialized robots based on the modular design principle has been identified.
Keywords: промисловий робот; пакувальне обладнання; маніпулятор; групове пакування; industrial robot; packaging equipment; manipulator; group packaging; кафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв; кафедра мехатроніки та пакувальної техніки