Спосіб виробництва яблучних снеків (патент на корисну модель №106059) - Дубковецький, Ігор Володимирович; Малежик, Іван Федорович; Стрельченко, Людмила Василівна; Бандуренко, Галина Михайлівна (My University, 2016)
Спосіб виробництва яблучних снеків включає миття, нарізання яблук, двостадійне сушіння, охолодження та пакування. Додатково проводять сортування та калібрування яблук, очищення їх від неїстівних частин. Нарізані яблука бланшують у цукровому сиропі концентрацією 10…60 % при співвідношенні яблук і сиропу як 1:1,8…1:2, з додаванням 0,1…5 % лимонної кислоти, протягом 0,5…2 хв. Після цього відділені яблука витримують протягом 1-10 хв. у цукровому сиропі концентрацією 10…60 % та температурою 18…25 °C з додаванням лимонної кислоти у кількості 0,1…5 % та аскорбінової кислоти у кількості 0,01…1 %. Далі відділяють від сиропу та направляють на першу стадію висушування, яку проводять конвективнотерморадіаційним способом з імпульсним введенням енергії при температурі теплоносія 35…85 °C та швидкості руху повітря в сушильній камері 1-10 м/с до вологості 20…25 %. На другій стадії досушують конвективним способом при температурі 30…50 °C до вмісту вологи 8…10 %. The method of producing apple snacks includes washing, chopping apples, two-stage drying, cooling and packaging. In addition, sort and calibrate apples, clean them from inedible parts. Sliced apples are blanched in sugar syrup at a concentration of 10 ... 60% at a ratio of apples and syrup as 1: 1,8 ... 1: 2, with the addition of 0,1 ... 5% citric acid, for 0,5 ... 2 min. After that, the separated apples are kept for 1-10 min. in a sugar syrup at a concentration of 10 ... 60% and a temperature of 18 ... 25 ° C with the addition of citric acid in the amount of 0.1 ... 5% and ascorbic acid in the amount of 0.01 ... 1%. Further separated from the syrup and directed to the first stage of drying, which is carried out by convective-thermoradiation method with impulse input of energy at a temperature of the coolant 35 ... 85 ° C and air velocity in the drying chamber 1-10 m / s to a humidity of 20 ... 25%. In the second stage, dried by a convection method at a temperature of 30 ... 50 ° C to a moisture content of 8 ... 10%.
Keywords: кафедра процесів і апаратів харчових виробництв; кафедра технології консервування; яблучні снеки; виробництво; інфрачервоне випромінювання; сушіння; конвективно-терморадіаційний спосіб; органолептичні показники; apple snacks; production; infrared radiation; drying; convective thermo-radiation method; organoleptic parameters