Розробка крему для обличчя з використанням перспективних добавок - Бахмач, Володимир Олександрович (My University, 2020)
Обґрунтовано доцільність використання синбіотичного комплексу косметичних пребіотиків як активного рецептурного інгредієнта. Косметика з пребіотиками ‒ це, фактично, альтернативна косметика, побудована на принципах холістичного підходу до догляду за шкірою. Замість традиційних антибактеріальних компонентів, що не вирішують проблем мікробного дисбалансу, альтернативна косметика використовує чисто біологічний підхід до нормалізації функцій шкіри, відновлення та підтримки її природного захисту. Все це робить її надзвичайно м’якою та застосовною для будь-яких типів шкіри. Наведено докладну характеристику пребіотичних добавок Biolin-P та Woresana, досліджено їхню активність щодо патогенезу основного збудника захворювання шкіри акне ‒ пропіоновокислих бактерій Propionibacterium shermanh. Для посилення ефективності косметичних препаратів і спрямованості їхньої дії в них уводять різні біологічно активні сполуки або комплекси, що мають певний фармакологічний і косметичний ефект. Проаналізовано компонентний склад засобів вітчизняного й імпортного виробництва із заявленим лікувально-профілактичним ефектом. Розроблено рецептуру крему для обличчя з високим вмістом пребіотиків і зволожувальних компонентів. Описано компонентний склад розробки, що дозволяє ефективно відновлювати бар’єрні функції шкіри, зміцнювати її та заспокоювати. Запропоновано технологічну схему виробництва емульсійних кремів, підібрано комплект обладнання та подано рекомендації з ведення технологічного процесу.
Keywords: косметичний крем; шкіра обличчя; добавка; рецептура; термостабільність; cosmetic cream; facial skin; additive; formulation; thermal stability; кафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів