Використання механохімічних процесів у харчових технологіях - Сімахіна, Галина Олександрівна (My University, 2014)
З середини 20-го століття почав формуватись новий компонент технології, котрий за 60 років розвитку переконливо довів, що він є надзвичайно важливим для різноманітних виробництв, у тому числі харчових. Цей компонент технології вчені К. Хесс, Е. Штойрер та X. Фрамм першими в 1942 році назвали «механічним активуванням», і в такому вигляді він трактується сучасною наукою. Механічне активування здійснюється в процесі диспергування матеріалів. У результаті подрібнення вихідних матеріалів збільшується їхня поверхня, що дає можливість у подальших технологічних процесах підвищити ефективність екстрагування біологічно активних речовин, прискорити розчинення компонентів, сприяти хімічній взаємодії тощо. Метою цієї роботи є з'ясування сучасних поглядів на процеси диспергування, способи підвищення їх ефективності і практичне використання при подрібненні сухих рослинних матеріалів. From the mid-20th century began to form a new component technology, which 60 years of development has shown that it is extremely important for a variety of industries, including food. This component technologies, scientists K. Hess, E. and X. Shtoyrer Framm first in 1942 called "mechanical activation", and as such it is treated by modern science. Mechanical activation is in the process of dispersing materials. As a result of grinding raw materials increases their surface, which makes it possible to further increase the efficiency of technological processes of extraction of biologically active substances that speed up the dissolution of components contribute to the chemical interaction and so on. The aim is to clarify the current views on the processes of dispersion, ways to improve their efficiency and practical use during the grinding of dried plant material.
Keywords: механічні процеси; харчові технології; рослинні матеріали; mechanical processes; food technology; vegetable materials; кафедра технології оздоровчих продуктів