Пневмоциліндр поворотний (Патент на корисну модель № 83918) - Волчко, Анатолій Іванович; Волчко, Андрій Анатолійович; Гавва, Олександр Миколайович; Кривопляс-Володіна, Людмила Олександрівна; Рафальська, Наталія Юріївна; Деренівська, Анастасія Василівна (Патент 83918 UA, МПК (2013.01): F15B 9/00, F15B 15/22 (2006.01). Пневмоциліндр поворотний / Волчко А. І., Волчко А. А., Рафальська Н. Ю., Кривопляс-Володіна Л. О., Гавва О. М., Деренівська А. В.; заявник Національний університет харчових технологій — № u201301756; заявл. 13.02.2013; опубл. 10.10.2013, бюл. № 19/2013 р., 2013)
Пневмоциліндр поворотний, що складається з гільзи, бокових кришок, штока, з'єднаного з поршнями, який відрізняється тим, що всередині гільзи встановлено розрізні елементи з похилими поверхнями, розділені між собою дистанційними втулками, які утворюють спіральні канавки, в які входять штирі, діаметрально закріплені на дискові, встановленому на штокові між двома поршнями, причому спіральні канавки розміщені відносно до площини диска під кутом a>arctg f, де f - коефіцієнт тертя ковзання штирів по поверхні канавок, а шток виконано у вигляді пустотілої гільзи, з'єднаної із стержнем за допомогою профільного з'єднання. Pneumatic rotary consisting of sleeves, side covers, rod connected to the piston, wherein the liner is installed inside cutting elements with inclined surfaces separated by a remote plugs, which form a spiral groove, which include pins diametrically attached to the disc mounted on the rod between the two pistons, and the spiral groove located relative to the plane of the disk at an angle a> arctg f, where f - coefficient of sliding friction pins on the surface of the grooves, and the rod is designed as hollow shells, coupled with the core using the connection profile.
Keywords: пневмоциліндр; pneumocylinder; поворотний; rotary; кафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв; кафедра мехатроніки та пакувальної техніки