Українська мова кінця ХІХ – початку ХХ століття в оцінці Юрія Шевельова - Яременко, Світлана Андріївна (My University, 2002)
У статті окреслено постать видатного ученого-філолога світового значення Юрія Шевельова, який вирізнявся серед інших мовознавців тим, що бачив аналізований період розвитку української мови крізь призму її зв’язків і взаємовідношень з іншими явищами у загальнославістичному та світовому контексті.

In the article outlined figure of prominent scientist-philologist of world value Yurij Sheveleva, which exuded between other linguists that which saw the analysable period of development of language through the prism of its connections and mutual relations with other phenomena in the context of slavic zagal'noslavistichnomu and world.
Keywords: Шевельов Юрій; функціонування української мови в суспільстві; історичний аспект; національно-мовні процеси; Yurij Shevelev; functioning of Ukrainian language in society; historical aspect; nationally linguistic processes; кафедра гуманітарних дисциплін