Колонний масообмінний апарат циклічної дії (Патент на винахід № 124773) - Булій, Юрій Володимирович; Дмитрук, Аркадій Павлович; Дмитрук, Павло Аркадійович (My University, 2021)
Авторами запропоновано колонний масообмінний апарат циклічної дії, який містить корпус, в якому розміщені тарілки з контактними елементами, і клапани, що закріплені на рухомих тягах, з’єднаних з приводними механізмами, які рухають тяги вверх і вниз через заданий проміжок часу, а клапани почергово синхронно відкривають і закривають переливні отвори парних і непарних за порядком розташування тарілок при безперервній подачі в колону пари та рідини. Згідно винаходу на клапанах розміщені контактні елементи, так, як і на полотні тарілки, вільний переріз тарілки становить 2-20 %, а співвідношення площі перерізу переливного отвору до сумарної площі отворів контактних елементів від 2:1 і більше забезпечує перелив рідини в момент відкривання переливних отворів через ці отвори і отвори контактних елементів. Технічне рішення спрощує конструкцію масообмінного апарата, забезпечує ефективний перелив рідини з тарілки на тарілку в момент відкривання переливних отворів через всі отвори, дозволяє збільшити поверхню контакту фаз на 15-20 %, пропускну здатність колони по рідині, виключити повздовжнє перемішування рідини на суміжних тарілках під час її переливу та зменшити питому витрату гріючої пари до 30 %. Технічний результат у використанні винаходу полягає у підвищенні ефективності масообміну між рідиною і парою на тарілках колонного апарата, зменшенні його собівартості, питомої витрати гріючої пари і збільшенні пропускної здатності колонного масообмінного апарата.
Keywords: ректифікація; масообмін; рідина; клапани; пара; тарілки; rectification; mass transfer; liquid; valves; steam; plates; кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства