Бажай-Жежерун, Світлана АндріївнаБереза-Кіндзерська, Людмила ВасилівнаСолодко, Лілія МиколаївнаТогачинська, Ольга Василівна2020-06-222020-06-222019Використання фіто екстрактів для підвищення харчової цінності зерна / С. А Бажай-Жежерун, Л. В Береза-Кіндзерська, Л. М Солодко, О. В Тогачинська // Вчені записки Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського. Серія : Технічні науки. – 2019. – Том 3 (69), № 3. – С.53–57.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/31552Обґрунтовано доцільність застосування водних екстрактів рослин, які містять фітонциди, для інтенсифікації накопичення вітамінів у процесі пророщування зерна. Досліджено, що водні екстракти часнику, цибулі насіння кропу, а також череди та ромашки мають позитивний біохімічний фон для активізації метаболічних процесів у зерновому організмі, що сприяє інтенсифікації синтезу біологічно активних речовин, зокрема вітамінів-антиоксидантів, вітамінів групи В, вітаміноподібних речовин тощо. Фітоекстракт шавлії інгібує показники фізіологічної повноцінності зерна. Доведено, що використання екстрактів часнику, цибулі та насіння кропу сприяє пригніченню росту мікроорганізмів у процесі пророщування зерна.otherкафедра технології оздоровчих продуктівфітонцидикафедра екології та екоменеджментупророщування зернабіологічно активних речовинвітамінишавліяВикористання фіто екстрактів для підвищення харчової цінності зернаArticle