Використання фіто екстрактів для підвищення харчової цінності зерна - Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Береза-Кіндзерська, Людмила Василівна; Солодко, Лілія Миколаївна; Тогачинська, Ольга Василівна (My University, 2019)
Обґрунтовано доцільність застосування водних екстрактів рослин, які містять фітонциди, для інтенсифікації накопичення вітамінів у процесі пророщування зерна. Досліджено, що водні екстракти часнику, цибулі насіння кропу, а також череди та ромашки мають позитивний біохімічний фон для активізації метаболічних процесів у зерновому організмі, що сприяє інтенсифікації синтезу біологічно активних речовин, зокрема вітамінів-антиоксидантів, вітамінів групи В, вітаміноподібних речовин тощо. Фітоекстракт шавлії інгібує показники фізіологічної повноцінності зерна. Доведено, що використання екстрактів часнику, цибулі та насіння кропу сприяє пригніченню росту мікроорганізмів у процесі пророщування зерна.
Keywords: кафедра технології оздоровчих продуктів; фітонциди; кафедра екології та екоменеджменту; пророщування зерна; біологічно активних речовин; вітаміни; шавлія