Гусятинська, Наталія АльфредівнаНечипор, Тетяна Миколаївна2021-02-112021-02-112017Гусятинська, Н. А. Ефективність сучасних дезінфектантів при переробленні цукрових буряків, уражених бактеріями роду Leuconostoc / Н. А. Гусятинська, Т. М. Нечипор // Наукові праці НУХТ. – 2017. – Т. 23, № 6. – С. 199-206.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/32608У статті досліджено вплив декстрану на технологічну якість дифузійного та очищеного соків. Підтверджено, що в результаті наявності декстрану спотворюється показник вмісту сахарози за методом прямої поляризації, що призводить до його завищення порівняно з дійсним значенням. Встановлено високу ефективність сучасних дезінфікуючих засобів щодо пригнічення розвитку слизоутворювальних бактерій роду Leuconostoc. Підтверджено можливість їх використання на різних технологічних стадіях бурякоцукрового виробництва для запобігання розвитку слизистого бактеріозу. In the article it is investigated the impact of dextran on the technological quality of the diffusion and cleared juices. It is confirmed that as a result of the presence of dextran the indicator of sucrose content is distorted by direct polarization method that leads to its overestimation compared to its actual value. It is established the high efficiency of modern disinfectants on inhibition of the development of slimeforming bacteria of Leuconostoc genus. It is confirmed the possibility of their use in various manufacturing stages of sugar beet production to prevent the development of mucous bacteriosis.кафедра технології цукру і підготовки водидекстранслизистий бактеріозLeuconostocдифузійний сікдезінфікуючі засобиdextranmucous bacteriosisdiffusion juicedisinfectantsЕфективність сучасних дезінфектантів при переробленні цукрових буряків, уражених бактеріями роду LeuconostocArticle