Системний аналіз і підходи до розробки автоматизованої системи електрозабезпечення цивільних об’єктів з фотоелектричними станціями та накопичувачами електроенергії - Зінькевич, Петро Олексійович; Балюта, Сергій Миколайович (My University, 2023)
У статті проаналізовано стан керування системами електрозабезпечення цивільних об’єктів (ЦО) з використанням фотоелектричними станціями (ФЕС) та накопичувачами електроенергії (НЕ). Проведено системний аналіз процесу керування електрозабезпеченням ЦО з використанням ФЕС та НЕ ЦО, який на основі декомпозиції процесу керування за методологію IDEF0 дає змогу визначити основні етапи процесу керування: базові функції керування, вхідні дані для реалізації функцій керування, функції забезпечення реалізації керування. До базових функцій керування відносяться: моніторинг електро-споживання ЦО (силових споживачів, квартир), потужності генерації ФЕС; вибір моделей і проведення прогнозування навантаження ЦО; функція керу-вання енергосистемою; моніторинг заряду/розряду НЕ; формування бази да-них (БД) з керування електрозабезпечення ЦО; формування рішень по опти-мізації режимів роботи системи енергозабезпечення (СЕЗ). Механізми реа-лізації функцій керування такі: інформаційно-обчислювальний комплекс; дат-чики електричної енергії (ЕЕ); головний інженер. Вхідні дані для реалізації функцій керування: метеорологічні дані; дані, отримані з приладів обліку ЕЕ; дані генерації ФЕС. Функції забезпечення реалізації керування такі: вимоги щодо графіків споживання ЕЕ, генерації ФЕС; вимоги до точності прогнозу-вання споживання ЕЕ та генерації ФЕС; регулювання режиму роботи елек-тричної мережі ЦО; дані щодо стану накопичувача ЕЕ; регулювання режимів системи електрозабезпечення; тарифи на ЕЕ, потужності та обсяги ЕЕ, отримані від енергосистеми та ФЕС. На основі проведеного системного аналізу сформовано концепцію побудови автоматизованої системи керування електрозабезпечення ЦО з використан-ням ФЕС та НЕ.
Keywords: електрична енергія; електрозабезпечення; фотоелектростанція; накопичувач; системний аналіз; кафедра електропостачання і енергоменеджменту; storage system analysis; electric energy; power supply; photoelectric plant