Використання коагулянтів та завантаження AFM для попереднього очищення води з поверхневих джерел для потреб теплосилових установок харчових підприємств - Потапчук, Іван Миколайович; Гусятинська, Наталія Альфредівна (My University, 2025)
У статті розглянуто технологію попереднього очищення води з поверхневих джерел для теплових установок з використанням коагулянтів та завантаження AFM. Проблема полягає у погіршенні якості води, яка використовується в теплосилових установках, через наявність мінеральних та органічних домішок, що призводять до накипу, корозії та зниження ефективності обладнання. Показано, що технологічна схема для очищення поверхневих вод повинна забезпечити високу ефективність очищення, можливість регулювання основних технологічних параметрів, конструктивну простоту обладнання та тривалий термін його роботи. Розроблено апаратурно-технологічну схему установки для очищення води, що включає: окиснення (дезінфекція) гіпохлоритом натрію; фільтрацію для видалення домішок розміром більше 130 мкм; коагуляційне освітлення води з використанням контактної коагуляції на завантаженні типу AFM. Проведено промислові випробування ефективності розробленої технології. Визначено залежність різниці тиску в процесі фільтрування на завантаженні AFM від тривалості процесу. The article is reviewed the technology of pre-treatment of water from surface sources for thermal plants using coagulants and AFM loading. The problem is the deterioration of the quality of water used in thermal power plants due to the presence of mineral and organic impurities that lead to scale, corrosion and a decrease in the efficiency of the equipment. It is shown that the technological scheme for surface water purification should ensure high purification efficiency, the ability to regulate the main technological parameters, the structural simplicity of the equipment and a long service life.
Keywords: кафедра технології цукру і підготовки води; технологічна схема (очищення води); коагуляція контактна; водопідготовка; technological scheme (water purification); contact coagulation; water treatment