Литвиненко, Олександр АнатолійовичНекоз, Олександр ІвановичЗдіслав, Кондрат2014-06-252014-06-251998Некоз, О. І. Використання кавітаційної обробки в харчовій і переробній промисловості / О. І. Некоз, О. А. Литвиненко, К. Здіслав // Збірник наукових праць Українського державного університету харчових технологій. - К.: УДУХТ, 1998. - № 4. - С. 36-37.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/15599Більшість харчових продуктів під час технологічного оброблення піддаються фізико-механічному впливові, при якому змінюються їхні структура і властивості. Однак серійне обладнання, яке використовується для цього, не завжди забезпечує потрібну якість обробки, відзначається підвищеними металомісткістю та енергоспоживанням. Такі умови спричиняють пошук нових варіантів апаратурного забезпечення технологічних процесів фізико-механічного оброблення харчових середовищ. Ці завдання ефективно вирішуються за допомогою кавітаційної обробки, яка забезпечує ефективний перерозподіл і диспергування фаз рідких гетерогенних систем. Джерелом енергетичного впливу, кавітації є поле кавітаційних бульбашок, яке цілеспрямовано генерується в оброблюваному середовищі. Most foods during processing technology amenable to physical-mechanical effect in which change their structure and properties. However, a batch of equipment used for this purpose, does not always provide the desired finish, metal content and the increased power consumption. These conditions cause the search for new variants of hardware software processes physical-mechanical processing of food media. These problems are efficiently solved by cavitation treatment that provides effective redistribution and dispersion of the liquid phase heterogeneous systems. The source of energy impact, cavitation cavitation bubbles have a field that is intentionally generated in the treated environment.uk-UKкавітаціяобробкахарчова промисловістьcavitationprocessingfood industryкафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництвВикористання кавітаційної обробки в харчовій і переробній промисловостіArticle