Шидакова-Каменюка, О. Г.Шкляєв, О. М.Рогова, А. Л.2021-02-112021-02-112019Шидакова-Каменюка, О. Г. Мікробіологічна безпека кремово-збивних цукерок з насінням чіа / О. Г. Шидакова-Каменюка, О. М. Шкляєв, А. Л. Рогова // Наукові праці НУХТ. – 2019. – Т. 25, № 3. – С. 234–242.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/32541У статті наведено результати досліджень мікробіологічних характеристик та антимікробних властивостей насіння чіа, показників мікробіологічної безпеки кремово-збивних цукерок з насінням чіа під час зберігання впродовж 60 діб. Дослідженню підлягали зразки насіння чіа та кремово-збивних цукерок з насінням чіа, виготовлених з використанням різних драглеутворювачів (агарагару, пектину, модифікованого крохмалю). Аналіз мікробіологічних показників насіння чіа свідчить про його невисоку обнасіненність. Відзначається, що добавка характеризується відсутністю умовно-патогенної (Staphylococcus aureus) та патогенної мікрофлори (Salmonella typhimurium), а за вмістом плісняв і дріжджів відповідає вимогам нормативної документації.The paper presents the results of studies of microbiological characteristics and antimicrobial properties of chia seeds, indicators of microbiological safety of cream-whipped candies with chia seeds during storage for 60 days.Samples of chia seeds and cream-whipped candies with chia seeds were made using various gelling agents (agaragar, pectin, modified starch). Analysis of the microbiological indicators of chia seeds indicates its insignificant microbial contamination. It is noted that the additive is characterized by the absence of conditionally pathogenic (Staphyococcus aureus) and pathogenic microflora (Salmonella typhimurium), and the content of mold and yeast meets the requirements of regulatory documentation.otherнасіння чіакремово-збивні цукеркиchia seedscream whipped candiesантимікробні властивостіantimicrobial propertiesмікробіологічна безпеказберіганняmicrobiological safetystorageМікробіологічна безпека кремово-збивних цукерок з насінням чіаArticle