Розроблення рецептури концентрату органічного желе на основі агару - Бондаренко, Анастасія Василівна; Махинько, Людмила Василівна (My University, 2025)
Розглянуто підхід до створення рецептури порошкоподібного органічного желе на основі рослинної сировини. Окреслено доцільність використання агару як драглеутворювача та стевії як некалорійного підсолоджувача. Показано роль порошків сублімованих фруктів у формуванні харчової цінності, кольору й аромату без синтетичних добавок. Визначено оптимальні умови приготування, зокрема необхідність нагрівання суміші до кипіння для одержання міцного драглю зі скловидним зламом. Зазначено перспективи подальших досліджень структурно-механічних властивостей залежно від співвідношення стевії та фруктово-ягідних порошків. A formulation approach for developing a powder-based organic jelly concentrate derived entirely from plant raw materials is examined. The suitability of agar as a gelling agent and stevia as a non-caloric sweetener is outlined. The role of freeze-dried fruit powders in shaping nutritional value, color, and aroma without synthetic additives is identified. Optimal preparation conditions are defined, including the need to heat the mixture to boiling to obtain a firm gel with a glassy fracture. Prospects for further research on the structural and mechanical properties depending on the proportions of stevia and fruit powders are indicated.
Keywords: агар; стевія; органічне желе; сублімовані фрукти; драглеутворення; кафедра технології хлібопекарських і кондитерських виробів; agar; stevia; organic jelly; freeze-dried fruits; gel formation