Оцінка ліквідності та платоспроможності підприємства на прикладі кондитерської фабрики ПАТ "Ласощі" - Роганова, Ганна Олександрівна; Кравченко, Інна Валеріївна (My University, 2020)
Одними з головних критеріїв стабільного фінансового стану підприємств є платоспроможність і ліквідність, які визначають здатність розрахуватися за своїми зобов’язаннями в поточному і майбутніх періодах. У роботі досліджено «ліквідність» та «платоспроможність» як категорію фінансів підприємств. Виявлено відмінності у тлумаченні понять ліквідності та платоспроможності, а також суперечливості взаємозв’язків між ними та іншими показниками фінансового стану підприємств. Постановка проблеми. На сьогодні існує проблема відсутності якісної методики оцінки ліквідності та платоспроможності українських підприємств, яка б дозволяла би фінансовим аналітикам на її основі приймати ефективні управлінські рішення. Метою статті є з’ясування ступеня ліквідності та платоспроможності об’єкта дослідження за допомогою різних методів дослідження (коефіцієнтного аналізу, аналізу балансу підприємства та матриці збалансування ліквідності) та розробка заходів, що дозволять покращити ліквідність та платоспроможність підприємства кондитерської промисловості. Теоретично-методологічною основою статті є фундаментальні положення фінансової науки у сфері управління ліквідністю та платоспроможністю підприємств. Під час виконання дослідження застосовано наступні загальнонаукові та спеціальні методи: аналізу та синтезу; аналогій та порівняльного співставлення; графічний метод; критичного аналізу існуючих методів аналізу; метод декомпозиції. Результати. Розраховано показники платоспроможності та ліквідності для «Виробничо-торгової кондитерської фірми «Ласощі» за період 2016–2018 років. Визначено, що ступінь платоспроможності суб’єктів підприємництва виражається через ліквідність їх балансу. Досліджено класифікацію активів балансу підприємства залежно від ступеня ліквідності та пасивів балансу залежно від термінів їх погашення. З’ясовано, що протягом дослідженого періоду ліквідність балансу підприємства не була абсолютною, спостерігався дефіцит абсолютно ліквідних оборотних активів, недостатність обсягів запасів і готової продукції, значне перевищення сум дебіторської заборгованості над кредиторською, та, як наслідок, неспроможність підприємства сплачувати свої поточні зобов'язання. З’ясовано, що оптимальним методом здійснення дослідження можливого ризику незбалансованої ліквідності є побудова матриці її балансування. Результати проведено аналізу підтверджують незбалансовану ліквідність, а саме, нестачу власних ліквідних ресурсів і виникнення стану неплатоспроможності підприємства. Практичне значення. Визначено основні фактори впливу на ліквідність та платоспроможність підприємства та запропоновані заходи щодо вдосконалення управління платоспроможністю та ліквідністю. Найкращим варіантом покращення фінансового стану підприємства можуть бути оптимізація величин і структури оборотних активів та підвищення якості управління короткостроковими зобов’язаннями. Отримані у статті результати можуть використовуватися фінансовими аналітиками під час здійснення практичної роботи з діагностики ліквідності підприємств. Перспективи подальших досліджень полягають в розробці заходів щодо підвищення ліквідності і платоспроможності досліджуваного підприємства. In the paper liquidity and solvency as a category of corporate finance have been researched. The differences in interpreting the concepts of liquidity and solvency, as well as the inconsistencies between them and other indicators of the financial state of enterprises have been revealed.The aim of the article is to determine the degree of liquidity and solvency of the object under study by using various research methods (the ratio analysis, the analysis of the balance sheet and liquidity balancing matrix) and to develop the measures to improve liquidity and solvency of the confectionery industry. Solvency and liquidity indicators for Lasoshchi Confectionery Factory for 2016-2018 have been calculated. It has been determined that the solvency of business entities is expressed through the liquidity of their balance sheet. The classification of balance sheet assets of the enterprise depending on the liquidity and liabilities of the balance sheet according to their repayment period has been studied. It has been defined that during the period under study the liquidity of the balance sheet was not absolute, there was a deficit of absolutely liquid working assets, the lack of volumes of stocks and finished products, and significant excess of receivables over accounts payable, and, consequently, the company could not pay its current liabilities. It has been determined that the best way to study the possible risk of unbalanced liquidity is to make a matrix of its balancing. The results of the analysis confirm the unbalanced liquidity, namely, the lack of own liquid resources and the insolvency of the enterprise. The main factors that have an impact on the liquidity and solvency of the enterprise have been identified, and the measures to improve the solvency and liquidity management have been suggested.
Keywords: ліквідність; платоспроможність; активи; пасиви; матриця збалансування; кондитерська промисловість; фінанси; liquidity; solvency; assets; liability; balancing matrix; confectionery industry; finance; кафедра фінансів