Олефіренко, Ю. Ю.2015-07-032015-07-032012Олефіренко, Ю. Ю. Вплив екзогенних попередників на реологічні властивості мікробного полісахариду етаполану / Ю. Ю. Олефіренко // Ukrainian food journal. – 2012. - № 2. – С. 31-34.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/21503Встановлено можливість регуляції реологічних властивостей етаполану внесенням у середовище із С2 - С6-сполуками екзогенних жирних кислот. Так, додавання соняшникової олії та олеїнової кислоти (0,1 - 0,5%) у середовище культивування Acinetobacter sp. ІМВ В-7005 зі змішаними субстратами (ацетат і меляса, етанол і глюкоза, фумарат і меляса) супроводжувалося підвищенням реологічних властивостей преператів етаполану до 4 разів як за присутності 0,1 М KCl, так і у системі Си2+-гліцин порівняно з культивуванням продуцента без екзогенних попередників. Отримані результати можуть бути використані для вдосконалення технологій мікробного полісахариду етаполану на змішаних субстратах. The possibility of regulating the rheological properties etapolanu introduction into the environment of C2 - C6 compounds exogenous fatty acids. Thus, the addition of sunflower oil and oleic acid (0,1 - 0,5%) in the culture medium Acinetobacter sp. IMB B-7005 with mixed substrates (acetate and molasses, ethanol and glucose, and molasses fumarate) was accompanied by an increase rheological properties preperata etapolanu to 4 times as the presence of 0.1 M KCl, and the system Sy2 + -hlitsyn compared with the producer without cultivation exogenous precursors. The results can be used to improve microbial polysaccharide technology etapolanu on mixed substrates.Acinetobacter sp. ІМВ В-7005реологічні властивостіекзополісахаридзмішані субстратиекзогенні жирні кислотиrheologyexopolysaccharidemixed substratesexogenous fatty acidsВплив екзогенних попередників на реологічні властивості мікробного полісахариду етаполануArticle