Оптимізація режиму культивування біологічних агентів при виробництві інактивованої ротавірусної вакцини - Білоткач, Катерина Михайлівна; Салюк, Анатолій Іванович; Дзюблик, Ірина Володимирівна; Трохименко, Олена Петрівна; Коршун, Л. М. (My University, 2004)
Розглядається питання виробництва культуральних вакцин шляхом використання клітин тварин як субстрату для репродукції вірусів. Досягти високої щільності клітин можна шляхом підтримування в середовищі культивування оптимальних концентрацій субстратів росту: глюкози, глютаміну, лактату іонів амонію. Для дослідження впливу різних початкових концентрацій субстратів на питому швидкість росту клітин щодоби відбирали проби середовища та визначали концентрації глюкози, глютаміну, лактату амонію. Встановлено, що оптимальними концентраціями є: глюкози - 0.5 г/л, глютаміну – 0.8 г/л.
Keywords: ротавірус; вакцина; інгібітор росту; метаболіти; кафедра екології та екоменеджменту