Інтенсифікація синтезу ауксинів у продуцента поверхнево-активних речовин Nocardia Vaccinii ІМВ B-7405 - Пирог, Тетяна Павлівна; П’ятецька, Дар'я Володимирівна; Клименко, Наталія Олександрівна; Шевчук, Тетяна Андріївна; Леонова, Наталія Осипівна (My University, 2019)
У статті досліджено вплив різних концентрацій триптофану у середовищі культивування на ауксин-синтезувальну здатність продуцента поверхневоактивних речовин Nocardia vaccinii ІМВ В-7405. Триптофан (попередник біосинтезу фітогормонів ауксинової природи) вносили у середовище у вигляді одновідсоткового розчину у кількості 100, 200 або 300 мг/л на початку процесу (лаг-фаза) або в кінці експоненційної фази росту (на 48 год культивування). Попереднє очищення і концентрування фітогормональних екстрактів проводили методом тонкошарової хроматографії, а якісний і кількісний склад ауксинів визначали методом високоефективної рідинної хроматографії. The effect of different concentrations of tryptophan in the culture medium on the auxin-synthesizing ability of surfactant producer Nocardia vaccinii IMV B-7405 was studied. Tryptophan (precursor of the biosynthesis of phytohormones auxin nature) was added into the medium in the form of 1% solution in the amount of 100, 200 or 300 mg/L at the beginning of the process (lag phase) or at the end of the exponential growth phase (48 h of cultivation). Purification and concentration of phytohormonal extracts were carried out by thin layer chromatography, and the qualitative and quantitative composition of auxins was determined by high performance liquid chromatography.
Keywords: попередники біосинтезу; продуценти поверхнево-активних речовин; індол-оцтова кислота; триптофан; precursors of biosynthesis; surfactant producers; tryptophan; indolyl-acetic acid; кафедра біотехнології і мікробіології