Експлікація сутнісних характеристик самоосвітньої компетентності студентів філологів - Герасимова, Ольга Іванівна (My University, 2016)
У даній роботі аналізується проблема рефлексії як процесу самопізнання особистістю внутрішніх актів та станів. Визнаються прийоми, способи та механізми здійснення рефлексивної діяльності, які містяться в індивідуальній, груповій, колективній та контамінованій стратегіях. Розглядаються способи поєднання елементів індивідуальної, групової, колективної стратегії формування рефлексивних умінь. Наголошується на важливості надання студентам можливості ознайомитись із шляхами організації діяльності, завдяки яким вони отримають можливість спрямувати розвиток власних рефлексивних умінь і в такий спосіб заохотити до вироблення власних підходів до процесу навчання.
Keywords: рефлексія; рефлексивні уміння; стратегії; рефлексивна діяльність; самопізнання; рефлексия; рефлексивные умения; стратегии; рефлексивная деятельность; самопознание; процес навчання; reflection; reflective skills; strategies; reflective activity; self-knowledge; learning processes; кафедра іноземних мов професійного спрямування