Дослідження протекторних властивостей ягід обліпихи щодо іонів Pb (II), Cd (II) та Hg (II) - Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Мельник, Людмила Миколаївна; Бутенко, Олена Миколаївна; Матко, Світлана Василівна (My University, 2019)
Вперше досліджено протекторні властивості ягід обліпихи щодo іонів токсичних металів, таких як Pb (II), Hg (II), Cd (II). Для визначення значень протекторних властивостей для токсичних іонів металів (% / 1 г зразка) були отримані такі результати: ППВ-Pb = 98,93 ± 0,2, ППВ -Cd = 80,55 ± 0,1, ППВ -Hg = 95,43 ± 0,3 для подрібнених сушених ягоди; ППВ -Pb = 38,41 ± 0,3, ППВ -Cd = 1,78 ± 0,2, ППВ -Hg = 55,11 ± 0,2 для подрібнених свіжих ягід; ППВ Pb = 38,40 ± 0,2, ППВ -Cd = 1,75 ± 0,1, ППВ -Hg = 57,61 ± 0,2 для пюре, отриманого бланшуванням парою. The protective properties of berries of sea buckthorn for the ions of toxic metals such as Pb (II), Hg (II), Cd (II) were investigated for the first time. The following results were obtained for determining the values of tread properties for toxic metal ions (%/1 g of specimen): ITP-Pb = 98.93±0.2, ITP-Cd = 80.55±0.1, ITP-Hg = 95.43±0.3 for crushed dried berries; ITP-Pb = 38.41±0.3, ITP-Cd = 1.78±0.2, ITP-Hg =55.11±0.2 for shredded fresh berries; ITP-Pb = 38.40±0.2, ITP-Cd = 1.75±0.1, ITP-Hg = 57.61±0.2 for puree, obtained by steam blanching. The quantitative characteristics of the binding ability of the investigated samples are obtained.
Keywords: токсичні метали; протекторні властивості; харчові продукти; кафедра харчової хімії; toxic metals; protective properties; food products; кафедра процесів і апаратів харчових виробництв; кафедра технології консервування