Костенко, Єлизавета ЄвгеніївнаМельник, Людмила МиколаївнаБутенко, Олена МиколаївнаМатко, Світлана Василівна2019-11-222019-11-222019Дослідження протекторних властивостей ягід обліпихи щодо іонів Pb(II), Cd(II),Hg(II) / Є. Є. Костенко Л. М. Мельник, О. М. Бутенко, С. В. Матко // Наукові праці НУХТ. – 2019. – Т.25, № 3. – С. 244-252https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/30335Вперше досліджено протекторні властивості ягід обліпихи щодo іонів токсичних металів, таких як Pb (II), Hg (II), Cd (II). Для визначення значень протекторних властивостей для токсичних іонів металів (% / 1 г зразка) були отримані такі результати: ППВ-Pb = 98,93 ± 0,2, ППВ -Cd = 80,55 ± 0,1, ППВ -Hg = 95,43 ± 0,3 для подрібнених сушених ягоди; ППВ -Pb = 38,41 ± 0,3, ППВ -Cd = 1,78 ± 0,2, ППВ -Hg = 55,11 ± 0,2 для подрібнених свіжих ягід; ППВ Pb = 38,40 ± 0,2, ППВ -Cd = 1,75 ± 0,1, ППВ -Hg = 57,61 ± 0,2 для пюре, отриманого бланшуванням парою. The protective properties of berries of sea buckthorn for the ions of toxic metals such as Pb (II), Hg (II), Cd (II) were investigated for the first time. The following results were obtained for determining the values of tread properties for toxic metal ions (%/1 g of specimen): ITP-Pb = 98.93±0.2, ITP-Cd = 80.55±0.1, ITP-Hg = 95.43±0.3 for crushed dried berries; ITP-Pb = 38.41±0.3, ITP-Cd = 1.78±0.2, ITP-Hg =55.11±0.2 for shredded fresh berries; ITP-Pb = 38.40±0.2, ITP-Cd = 1.75±0.1, ITP-Hg = 57.61±0.2 for puree, obtained by steam blanching. The quantitative characteristics of the binding ability of the investigated samples are obtained.uk-UKтоксичні металипротекторні властивостіхарчові продуктикафедра харчової хіміїtoxic metalsprotective propertiesfood productsкафедра процесів і апаратів харчових виробництвкафедра технології консервуванняДослідження протекторних властивостей ягід обліпихи щодо іонів Pb (II), Cd (II) та Hg (II)Article