Товариства благоустрою в Україні: поняття, чисельність, локалізація (кінець ХІХ – початок ХХ ст.) - Силка, Оксана Захарівна (My University, 2013)
У статті розглядається окремий вид статутних громадських об’єднань, які функціонували на території Російської імперії, і, зокрема, в Україні, наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. – товариства благоустрою. Окреслюються основні дискусійні моменти у дослідженні їхнього ініціювання, функціонування та історичної оцінки результатів діяльності, виходячи з положення про вільну участь громадян у різного роду об’єднаннях – одного з основних компонентів формування громадянського суспільства. Наведено кількісні дані, які формують попереднє уявлення про основні райони локалізації товариств благоустрою в Україні. The paper considered a separate species associations authorized to operate in the Russian Empire, and particularly in Ukraine in late ХІХ – early XX century – community beautification. Outlines the key discussion points in the study of their initiation, operation and evaluation of historical performance, based on the position of the free citizen participation in various associations – one of the main components of civil society.Shows the quantitative data, which form a preliminary idea about the main areas of improvement localization companies in Ukraine
Keywords: товариство благоустрою; громадянське суспільство; громадська організація; authorities; society improvement; civil society; кафедра гуманітарних дисциплін