Вміст ТБК-активних продуктів у серці щурів за експериментального цукрового діабету - Петровці, Юлія Іванівна; Кучмеровська, Тамара Муратівна (My University, 2014)
Цукровий діабет (ЦД) - це порушення обміну речовин, яке відбувається внаслідок недостатності інсуліну, який синтезується підшлунковою залозою (ЦД 1 типу) або через нечутливість клітин організму до дії інсуліну (ЦД 2 типу). На ЦД хворіє понад 366 млн осіб, а до 2030 року, за прогнозом Міжнародної діабетичної асоціації, їх число може збільшитися до 552 млн. Хвороба характеризується такими ускладненнями як діабетична стопа, мікроангіопатії (ретино-, нефтопатії) та макроангіопатіії (ішемічна хвороба серця і серцева недостатність, інсульт, периферичні ангіопатії). Одним з найпоширеніших ускладнень є - кардіоміопатія, яка спостерігається у хворих в результаті ушкоджень серцевого м'яза незалежно від наявності ішемічної хвороби серця. При цьому спостерігається метаболічні та енергетичні порушення в кардіоміоцитах і як наслідок порушуються процеси знешкодження вільних радикалів. Diabetes mellitus (DM) - is a metabolic disorder that occurs due to lack of insulin, which is synthesized by the pancreas (diabetes 1 type) or via cell insensitivity to the action of insulin (type 2 diabetes). diabetes sick over 366 million people, and by 2030, as predicted by the International Diabetes associations, their number could rise to 552 million. The disease is characterized by the complications as diabetic foot, microangiopathy (retyno-, neftopatiyi) and makroanhiopatiiyi (coronary heart disease and heart failure, stroke, peripheral angiopathy). One of the most common complications are - cardiomyopathy, observed in patients as a result of damage to the heart muscle, regardless of presence of coronary heart disease. Thus there is metabolic and energy disturbances in cardiomyocytes and consequently disrupt neutralization of free radicals.
Keywords: цукровий діабет; підшлункова залоза; the diabetes; the pancreas