Про конкурентно оптимальний природно-ресурсний потенціал ландшафту - Харченко, Вячеслав Валерійович (My University, 2004)
Розглянуто способи оцінювання природно-ресурсного потенціалу. Окремий геокомпонент не може мати продуктивності, ПРП – бо природокористувачі у своїй діяльності викорис¬товують не компоненти, а весь комплекс. Так, у лісовому господарстві використовується не лише рослинність, а й ґрунтовий, повітряний (атмосферні опади, тепло повітря), тва¬ринний (комахи-запилювачі) та мікроорганізмений (сапрофіти, некрофаги тощо), водний та літогенний компоненти, тобто – весь ландшафтний комплекс як єдиний організм. The methods of evaluation of natural resources. Separate heokomponent can have performance NRP – because by nature of their work does not use components, and the whole complex. For example, in forestry is used not only vegetation but also soil, air (precipitation, warm air), animal (insect pollinators) and bacteria (saprophytes, necrofag etc.), water and lithogenic components, that is – the whole landscape complex as a single body.
Keywords: природні-ресурси; ландшафт; природно-господарський підрайон; natural resources; landscape; natural and economic subregion; кафедра екології та екоменеджменту