Структурно-механічні та конформаційні зміни в процесі виготовлення пшеничного хліба з концентратом рисового протеїну - Шевченко, Анастасія Олександрівна; Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Галенко, Олег Олександрович (My University, 2023)
Основним недоліком хліба з пшеничного борошна вважається його недостатньо висока харчова цінність, зокрема за рахунок низької повноцінності білка. Доцільно підвищувати вміст цього нутрієнту за рахунок зміни рецептурного складу, а саме додання сировини, багатої на повноцінні білки. Оскільки визнано, що тваринні білки можуть бути алергенами, тому альтернативою можуть бути концентрати, ізоляти та гідролізати протеїнів рослинного походження, зокрема отримані з рису. Хімічний склад рису значно відрізняється від хімічного складу пшениці, а отже продукти його переробки матимуть вплив на структуру тіста та хліба з такими добавкою. Протеїнові концентрати отримують зі знежирених рисових висівок ферментативним або лужними методом. Рисовий протеїн може регулювати метаболізм глутатіону і пом’якшувати окисне пошкодження ліпідів і білків, що призводить до антиоксидантної відповіді, яка запобігає виникненню гіперліпідемії. Продукти переробки рису часто застосовують в технологіях безглютенових виробів, рідше в технологіях пшеничного хліба. Встановлено, що використання концентрату рисового протеїну зменшило питомий об’єм тіста на 2,9-13,5 % порівняно з контрольним зразком. Клейковинний каркас послаблюється, що перешкоджає утримуванню бульбашок газу, що утворилися під час бродіння. Встановлено, що діаметр кульки під час бродіння зменшувався на 3,8-9,6% залежно від дозування концентрату рисового протеїну. Це сприятиме покращенню формоутримувальної здатності хліба. Інфрачервоні спектри тіста та хліба показали різницю у значеннях коефіцієнта відносного відбиття в спектрах тіста контрольного зразка та з додаванням 8% концентрату рисового протеїну як після замішування, так і після бродіння. Концентрат білка рису викликав затримку розвитку глютенової мережі. При цьому спостерігався позитивний вплив на здатність тіста зберігати форму. The main disadvantage of bread made from wheat flour is its insufficient nutritional value, in particular due to low protein content. It is advisable to increase the content of this nutrient by changing the recipe composition, namely by adding raw materials rich in complete proteins. Since it is recognized that animal proteins can be allergens, concentrates, isolates and hydrolysates of proteins of plant origin, in particular those obtained from rice, can be an alternative. The chemical composition of rice significantly differs from the chemical composition of wheat, and therefore the products of its processing will have an effect on the structure of dough and bread with such an additive. Protein concentrates are obtained from defatted rice bran by the enzymatic or alkaline method. Rice protein can regulate glutathione metabolism and mitigate oxidative damage to lipids and proteins, resulting in an antioxidant response that prevents hyperlipidemia. Rice processing products are often used in the technology of gluten-free products, less often in the technology of wheat bread. t was established that the use of rice protein concentrate reduced the specific volume of the dough by 2.9-13.5% compared to the control sample. The gluten framework weakened, which prevents the retention of gas bubbles formed during fermentation. It was established that the diameter of the ball during fermentation decreased by 3.8-9.6% depending on the dosage of rice protein concentrate. This will contribute to improving the bread's ability to keep its shape. The infrared spectra of the dough and bread showed difference in the values of the relative reflectance coefficient in the spectra of the dough of the control sample and with the addition of 8% rice protein concentrate both after kneading and after fermentation. Rice protein concentrate delayed the development of the gluten network. At the same time, a positive effect on the ability of the dough to keep its shape was observed.
Keywords: хліб; концентрат рисового протеїну; пшеничне борошно; тісто; конформаційні зміни; bread; rice protein concentrate; wheat flour; dough; conformational changes; кафедра технології хлібопекарських і кондитерських виробів; кафедра фізики та професійної безпеки; кафедра технології м’яса і м’ясних продуктів