Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівнаІщенко, Віра МиколаївнаСуходольська, Надія ПетрівнаЯрош, Наталія Володимирівна2017-06-152017-06-152016Оцінювання якості і стійкості до зберігання сухої молочної сироватки інструментальними та хемометричними методами / О. В. Кочубей-Литвиненко, В. М. Іщенко, Н. П. Суходольська, Н. В. Ярош // Харчова промисловість. – 2016. - № 20. - С. 67-74.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/25549У статті наведено фізико-хімічні, фізико-механічні та функціонально-технологічні властивості різних видів сухої молочної сироватки. Застосування методу головних компонент дало змогу розділити зразки сухої молочної сироватки на групи за способом оброблення сировини. Встановлено, що найвпливовішими показниками для віднесення сухих продуктів із сироватки у групи є температура склування, різниця між температурою склування та зберігання, індекс чутливості до налипання та/або злежування, вміст мангану. The article presents physical-chemical physical-mechanical and functional-technological qualities of various types of milk whey. Method of main components was used in order to analyze data. The use of main components method allowed division of dry milk whey samples into groups by the treatment of raw stuff. It was found out that most important indicator to attribute dry products from whey into groups are glass transition and storage temperature, difference between glass transition and storage temperatures, index of susceptibility to caking and/or sticking, contents of manganese. Comparison of calculations and charge indexes charts indicates that in order to allot into separate group of new dry milk whey type, obtained by means of electric spark treatment, the most influential factor was glass transition temperature, which also positively characterized it by stability while storing.суха молочна сироваткаякістьхемометрикаметод головних компонентdry milk wheyqualitychemometricsmain components methodкафедра технології молока і молочних продуктівОцінювання якості і стійкості до зберігання сухої молочної сироватки інструментальними та хемометричними методамиArticle