Розвиток творчих здібностей студентів технічних університетів - Махинько, Валерій Миколайович; Махинько, Людмила Василівна (My University, 2023)
Для свого ефективного функціонування сучасна індустрія потребує високваліфікованих фахівців, які повинні володіти не лише технічними навичками свого фаху, але й мати розвинені здібності до технічної творчості. Аби відповідати цим викликам, сучасний технічний університет потребує ширшого впровадження у свою освітню програму різноманітних навчальних курсів з розвитку технічної творчості (креативності). Ми розглянули найпоширеніші методики розвитку творчого мислення, запропоновано критерії їх вибору й можливі способи оцінювання. Визначено основні напрями, в яких повинен рухатися заклад технічної вищої освіти, аби його випускники стали висококваліфікованими та інноваційними фахівцями. For its effective functioning, the modern industry requires highly qualified specialists who must possess not only technical skills in their speciality, but also have developed abilities for technical creativity. To meet these challenges, a modern technical university requires a wider introduction of various educational courses in the development of technical creativity into its curriculum. We considered the most common methodologies for the development of creative thinking, suggests criteria for their selection and possible methods of assessment. It determines the main directions a higher technical education institution should move in for its graduates to become highly qualified and innovative specialists.
Keywords: креативність; технічна творчість; творчість студента; creativity; technical creative work; methodology of creative work; кафедра технології хлібопекарських і кондитерських виробів