Нові підходи у нутриціології до формування харчових раціонів - Сімахіна, Галина Олександрівна; Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна (My University, 2024)
Досвід, накопичений у нутриціології, дієтології, клінічних апробаціях харчових продуктів однозначно свідчить про те, що біокомпоненти їжі контролюють різні функції в організмі людини, позитивно впливаючи на нормалізацію стану здоров’я і запобігаючи виникненню аліментарних хвороб. Статистично найбільш значущим в оцінці стану здоров’я є комплексний показник – спосіб життя, який на 50% визначає наше здоров’я. Харчування є основним складником цього показника, майже на 80%. З’являється також дедалі більше наукових фактів щодо того, наскільки важливими є харчові уподобання людини з точки зору зміцнення здоров’я, запобігання хворобам і подовження життя. The experience accumulated in nutrition, dietetics, clinical trials of food products clearly indicates that the biocomponents of food control various functions in the human body, positively influencing the normalization of health and preventing the occurrence of alimentary diseases. Statistically, the most significant in assessing health is a complex indicator - lifestyle, which determines our health by 50%. Nutrition is the main component of this indicator, by almost 80%. There is also more and more scientific evidence about how important a person’s food preferences are in terms of improving health, preventing diseases and prolonging life.
Keywords: кафедра технології оздоровчих продуктів; нутриціологія; раціон харчування; nutritionology; diet