Фагостійкість молочнокислих бактерій - Науменко, Оксана Василівна; Бовкун, Алла Олександрівна (My University, 2008)
Досліджено лізогенний стан молочнокислих бактерій методом хлороформної індукції. Проведено скринінг фагостійких, нелізогенних промислових культур молочнокислих бактерій видів L. lactis ssp. lactis, L. lactis ssp. cremoris, S. thermophilus. Відібрано індикаторні тест-культури для визначання бактеріофагів лактобактерій за наступними критеріями: чутливістю до вірулентних промислових лактофагів, здатністю забезпечувати їхню ефективну репродукцію та нелізогенністю. The lysogenic state of lactic acid bacteria was investigated by the chloroformic induction method. Screening of phage-resistant, nonlysogenic industrial strains of lactic acid bacteria such as L. lactis ssp. lactis, L. lactis ssp. cremoris, S. thermophilus was carried out. The indicator test-cultures for definition lactic bacteria bacteriophages were selected on such criterias: sensitivity to virulent industrial bacteriophages, ability to provide their effective reproduction and nonlysogenicity.
Keywords: молочнокислі бактерії; бактеріофаги; хлороформна індукція; фагостійкість; індикаторні тест-культури; lactic acid bacteria; bacteriophages; chloroformic induction method; phage-resistance; indicator test-cultures