М’ясопродукти спеціального призначення з білковою рослинною сировиною – тренд майбутнього - Галенко, Олег Олександрович; Шевченко, Анастасія Олександрівна; Косенко, Євгеній Вікторович (My University, 2023)
Сучасні еко-інноваційні технології володіють високим потенціалом при добуванні білка і полісахаридів з рослинної сировини і збереженні їх нативних функціональних властивостей. Однак вони використовуються, в основному, в дослідницькій практиці. Їх широке впровадження у виробництво стримує в багатьох випадках вартість і складність обладнання. При цьому традиційні технології не втратили свою значимість для малих підприємств. Насіння конопель є джерелом біологічно активних речовин, необхідних для функціонального харчування і підтримки активного здоров’я людини. Вони багаті есенціальними поліненасиченими жирними кислотами, харчовими волокнами, білком, поліпептидами і лігнанами, що відносяться до класу фітоестрогенів, які підтримують найважливіші фізіологічні функції організму людини. Білковий комплекс насіння конопель характеризується повноцінним амінокислотним складом, володіє нутрицевтичним і терапевтичним потенціалом.

Modern eco-innovative technologies have a high potential for extracting protein and polysaccharides from plant raw materials and preserving their native functional properties. However, they are used mainly in research practice. In many cases, their widespread introduction into production is restrained by the cost and complexity of the equipment. At the same time, traditional technologies have not lost their significance for small enterprises. Hemp seeds are a source of biologically active substances necessary for functional nutrition and maintenance of active human health. They are rich in essential polyunsaturated fatty acids, dietary fibers, protein, polypeptides and lignans belonging to the class of phytoestrogens, which support the most important physiological functions of the human body. The protein complex of hemp seeds is characterized by a complete amino acid composition, has nutraceutical and therapeutic potential.
Keywords: кафедра технології м’яса і м’ясних продуктів; кафедра технології хлібопекарських і кондитерських виробів; колаген; м’ясо курки; амінокислота; chicken meat; collagen; amino acid