Костенко, Єлизавета ЄвгеніївнаМаксименко, Олена ВасилівнаБутенко, Олена Миколаївна2018-04-162018-04-162015Костенко, Є. Є. Визначення мікроелементного складу харчової добавки «Каркаде» з використанням методу твердофазної спектрофотометрії / Є. Є. Костенко, О. В. Максименко, О. М. Бутенко // Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі : зб. наук. пр. - 2015. – В. 1 (21). – С. 468-478.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/27000Розроблено схему визначення мікроелементного складу харчової добавки «Каркаде». Вміст Pb(II), Cd(II), Zn(II), Hg(II) визначено методом твердофазної спектрофотометрії з використанням іммобілізованих на аніонообміннику АВ-17×8 пірокатехінового фіолетового, метил тимолового синього та хромазурола S відповідно. Вміст Cu(II), Fe(III) та P(V) визначено фотометрично. K, Na, Ca – методом полуменевої спектрофотометрії. Встановлено, що вміст Pb(II), Cd(II), Zn(II), Hg(II), Cu(II), Fe(III) не перевищує ГДК. The scheme determination of trance-element composition of the food additive «Hibiscus» is proposed. Content of Pb(II), Cd(II), Zn(II), Hg(II) as determined by interfase spectrophotometry using immobilized on anion exchanger АВ-17×8 pyrocatechol violet, methylthymol blue, and Chromazurol S. The content of Cu(II), Fe(III), P(V) was determined photometrscally. K, Na, Ca – by flame spectrophotometry. The content of Pb(II), Cd(II), Zn(II), Hg(II), Cu(II), Fe(III) does not exceed the limit possible concentration.твердофазна спектрофотометріяфотометричний аналізметалибарвникихарчові добавкиsolid phase spectrophotometryphotometric analysismetalsdyesfood additivesкафедра харчової хіміїВизначення мікроелементного складу харчової добавки «Каркаде» з використанням методу твердофазної спектрофотометріїArticle