Визначення мікроелементного складу харчової добавки «Каркаде» з використанням методу твердофазної спектрофотометрії - Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Максименко, Олена Василівна; Бутенко, Олена Миколаївна (My University, 2015)
Розроблено схему визначення мікроелементного складу харчової добавки «Каркаде». Вміст Pb(II), Cd(II), Zn(II), Hg(II) визначено методом твердофазної спектрофотометрії з використанням іммобілізованих на аніонообміннику АВ-17×8 пірокатехінового фіолетового, метил тимолового синього та хромазурола S відповідно. Вміст Cu(II), Fe(III) та P(V) визначено фотометрично. K, Na, Ca – методом полуменевої спектрофотометрії. Встановлено, що вміст Pb(II), Cd(II), Zn(II), Hg(II), Cu(II), Fe(III) не перевищує ГДК. The scheme determination of trance-element composition of the food additive «Hibiscus» is proposed. Content of Pb(II), Cd(II), Zn(II), Hg(II) as determined by interfase spectrophotometry using immobilized on anion exchanger АВ-17×8 pyrocatechol violet, methylthymol blue, and Chromazurol S. The content of Cu(II), Fe(III), P(V) was determined photometrscally. K, Na, Ca – by flame spectrophotometry. The content of Pb(II), Cd(II), Zn(II), Hg(II), Cu(II), Fe(III) does not exceed the limit possible concentration.
Keywords: твердофазна спектрофотометрія; фотометричний аналіз; метали; барвник; харчові добавки; solid phase spectrophotometry; photometric analysis; metals; dyes; food additives; кафедра харчової хімії