Sydorenko, VitaliiObodovych, OleksandrGrabova, TetyanaPodobiy, Olena2024-11-112024-11-112021Influence of physicochemical parameters of the alkaline pretreatment on the viscosity of wheat straw slurries / V. Sydorenko, O. Obodovych, T. Grabova, O. Podobii // Acta periodica tehnologica. – 2021. – Vol. 52. – Pp. 1-11https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/45646The paper presents the results of the influence of physicochemical parameters of the alkaline pretreatment on the viscosity of wheat straw slurries on its rheological properties. The authors consider the coefficient of apparent viscosity as a complex indicator of wheat straw slurries pretreatment process which depends on the structure and physicochemical properties of system components, thermal parameters of the process (temperature, dispersion, and concentration of dispersed phase, shear flow rate). A wheat straw slurries with a solids content of 10…15% were chosen as the object of research. As a result of research, rheological viscosity and fluidity were constructed for these slurries in the range of shear rates from 1 to 437.4 s-1. The value of viscosity as a function of shear rate for a solids concentration of 10, 12, and 15% w. is given.У статті наведено результати дослідження впливу фізико-хімічних параметрів лужної обробки на в'язкість суспензії соломи пшениці та її реологічні властивості. Автори розглядають коефіцієнт уявної в'язкості як комплексний показник процесу попередньої обробки суспензії соломи пшениці, який залежить від структури та фізико-хімічних властивостей компонентів системи, теплових параметрів процесу (температури, дисперсності та концентрації дисперсної фази, швидкість зсувного потоку). Об'єктом дослідження були обрані суспензії пшеничної соломи з вмістом сухих речовин 10...15%. В результаті досліджень були побудовані реологічні залежності в'язкості та плинності для цих суспензій в діапазоні швидкостей зсуву від 1 до 437,4 с-1. Значення в'язкості в залежності від швидкості зсуву для суспензій з концентрацією твердих частинок для концентрацій 10, 12 і 15% мас.enbioethanolwheat strawpretreatmentviscositytemperatureбіоетанолпшенична соломапопередня обробкав'язкістьтемпературакафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобівInfluence of physicochemical parameters of the alkaline pretreatment on the viscosity of wheat straw slurriesArticlehttps://doi.org/10.2298/APT2152253Shttps://orcid.org/0000-0002-2540-6811